Miért éppen Méliusz? – gyógynövénykert a nekézsenyi református templomkertben

Miért éppen Méliusz? – gyógynövénykert a nekézsenyi református templomkertben

Miért éppen Méliusz?

Méliusz Juhász Péter, más néven Horhi Juhász Péter, (1536. – Debrecen, 1572. december 25.) református lelkész, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke 1561-től haláláig, egyháztudós, író, botanikus, a magyarországi reformáció legnagyobb, legszélesebb hatású egyénisége.

Orvosi füveskönyve a XVI. század egyik legérdekesebb magyar nyelvű nyomtatványa. Az első kiadásból, amely Debrecenben készült, nem is maradt fenn egyetlen példány sem: mindet szó szerint ronggyá olvasták. A lajstromokban a növények neve latinul, magyarul és németül, továbbá a betegségek szerint van ábécérendbe sorolva; a mű hozzávetőleg 2000 magyar növénynevet őrzött meg.”

„Az 1578-ban Kolozsváron, Heltai Gáspár feleségének nyomdájában megjelent füveskönyv, eredeti címe: „Herbarium – Az fáknak, füveknek nevekről, természetekről és hasznairól. Növényábrázolásokat még nem tartalmazott. Művében Méliusz amellett, hogy igyekszik a külföldi tapasztalatokat összefoglalni és magyar vonatkozásokkal kiegészíteni azokat, a babonásság ellen is küzdött. Háromszáz betegség nevét és ezerötszáz középkori receptet és gyógymódot tartalmazott. A mű hatása nagyon jelentős, évszázadokon át szolgált mintául a később készült herbáriumoknak.” Így a református templom udvarán létrejött gyógynövény kert az első jelentős magyar nyelvű „Herbárium” megalkotójáról kapta nevét.

S éppen ilyen büszkén emlékezik meg arról is, hogy még a nyolcvanas években is folyt jelentős gyógynövénygyűjtés és szárítás Nekézsenyben, Bánfalvi László – Évszázadok a Bükki Hegyháton című könyvének 39. oldalon olvasható tanulsága szerint is. A középkori kolostorkertek után mi is igyekszünk megismerni mindazokat az ajándékokat, amelyeket Isten az ember testi gyógyítására adott.

Méliusz Juhász Péter: Herbarium
Az első csokor levendula az úrasztalán

 

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

E-mail címed nem lesz nyilvános.